Masa penyediaan : 20 minit + 30 minit perap
Masa memasak : 45 minit
Tahap kesukaran : Sederhana
Hidangan : 3-6
Bahan-bahan:
3 keping Peha ayam
Bahan untuk perapan:
6 ulas Bawang merah
3 ulas Bawang putih
1 batang Serai
125ml Krim Kelapa Kara
Garam secukup rasa
Bahan untuk kuah:
6 ulas Bawang merah
1 inci Halia
500ml Krim Kelapa Kara
2 batang Serai
1 keping Asam keping
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Untuk hiasan:
Bawang merah goreng
Cara penyediaan:
- Untuk menyediakan perapan, kisar semua bahan perapan sehingga halus .
- Untuk menyediakan ayam, perap ayam selama 30 minit dan bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 20 minit. Ketepikan.
- Untuk menyediakan kuah, kisar bawang merah, halia dan Krim Kelapa Kara sehingga halus. Tuangkan bahan kisar ke dalam kuali. Masukkan serai, asam keeping, garam dan gula. Masak di atas api kecil sehingga kuah pekat.
- Tuangkan kuah ke atas ayam dan bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 160°C selama 5 minit.
- Hias dengan bawang goreng. Hidang panas.