Kek Pandan Gulung KARA
MASA MEMASAK:
40 minit
SAIZ HIDANGAN:
8 orang
BAHAN-BAHAN:
- 4 helai daun pandan, dipotong kecil
- 60g tepung kek
- 65g Krim Kelapa KARA
- 40g mentega, dicairkan
- 3 kuning telur
- 3 biji putih telur
- ¼ sudu kecil krim tartar
- Secubit garam
- Inti Kelapa
- 40g gula castor
- ½ biji kelapa parut
- 100g gula melaka
- 3 helai daun pandan
- ½ sudu teh garam
CARA MEMASAK
Kek Pandan Gulung KARA
- Sediakan Inti. Masukkan semua bahan inti ke dalam kuali dan masak di atas api perlahan sehingga sebati dan kering. Sejukkan.
- Sediakan kek. Potong daun pandan dan kisar dengan santan. Tapiskan dan sukat 65g daripadanya. Tambah sedikit Krim Kelapa KARA jika tidak mencukupi.
- Cairkan mentega di atas periuk. Masukkan tepung dan kacau sehingga tepung masak. Sejukkan seketika.
- Masukkan santan pandan ke dalam periuk dan sebatikan. Kemudian masukkan dan pukul kuning telur ke dalam adunan satu persatu.
- Putar putih telur sehingga berbuih dan masukkan cream of tartar. Seterusnya, masukkan gula secara perlahan-lahan. Setelah semua gula dimasukkan, pukul dengan kelajuan tinggi sehingga "soft peak" terbentuk (adunan telur putih akan berkilat dan mempunyai cangkuk di hujung apabila diangkat).
- Masukkan telur putih ke dalam adunan kuning telur secara 3 kali ansuran. Kaup balikkan adunan setiap kali sehingga adunan sebati.
- Tuangkan ke dalam loyang beralas 9" x 11". Bakar selama 15 minit pada suhu 180 darjah celsius.
- Keluarkan dari ketuhar. Longgarkan bahagian tepi dengan pisau. Tutup loyang dengan kertas pembakar dan terbalikkan loyang untuk mengeluarkan kek. Semasa kek masih suam, gulungkan kek dan ketepikan sehingga sejuk.
- Selepas sejuk, buka gulungan, sapukan inti kelapa dan gulung perlahan-lahan. Gunakan "clingwrap" untuk membungkus kek. Simpan di peti sejuk sehingga sedia untuk dihidang.