Bolu Kukus Bunga Matahari
MASA MEMASAK:
1 jam
SAIZ HIDANGAN:
5 orang
BAHAN-BAHAN:
- A
- 65ml Krim Kelapa KARA
- 135ml Air
- Secubit Garam
- 1 Helai Daun Pandan
- B
- 200g Tepung Gandum
- ½ Sudu Kecil Baking Powder
- C
- 2 Biji Telur
- ½ Sudu Kecil Ovalatte
- 180g Gula Kastor
- Bahan Lain
- Pewarna makanan kuning
- 1 Sudu Kecil Serbuk Koko
- Minyak Masak (sapuan)
CARA MEMASAK
Bolu Kukus Bunga Matahari
- Panaskan air rebusan hingga didih dengan api sederhana. Sapukan rata minyak masak kedalam acuan kuih. Ketepikan.
- Satukan semua bahan A dalam periuk, masak dengan api kecil sehingga mendidih. Matikan api, ketepikan, biarkan santan sejuk.
- Satukan bahan B dalam mangkuk, ayak (tapis) dan ketepikan.
- Dalam mangkuk lain, satukan bahan C, putar sehingga kembang putih.
- Masukkan tepung berselang-seli dengan santan tadi. Putar sehingga rata dan sebati. Masukkan adunan ke dalam piping bag.
- Bahagikan 2 sudu besar adunan dan tambah serbuk koko didalamnya. Kacau rata. Baki adunan tadi diwarnakan dengan pewarna kuning. Masukkan ke dalam piping bag.
- Paipkan adunan coklat di tengah-tengah acuan, kukus selama 5 minit. Kemudian paipkan adunan kuning, kukus selama 25 minit.
- Kemudian angkat kek tadi, biarkan sejuk sedikit baru dikeluarkan daripada acuan.
- Sedia dinikmati.