Kuih Cara Berlauk Bercheese
MASA MEMASAK:
1 jam
SAIZ HIDANGAN:
4 orang
BAHAN-BAHAN:
- Adunan
- 2 cawan Tepung Gandum
- 1 biji Telur
- 1 cawan Krim Kelapa KARA
- 1 cawan Air
- 1 sudu kecil Garam
- 1 sudu besar Serbuk Kunyit
- 2 sudu besar Minyak Masak
- Bahan Utama
- 200g Isi Ayam
- 1 biji Bawang Besar, potong dadu
- 4 ulas Bawang Putih, dicincang
- 2 sudu besar Rempah Kari
- 1 Kiub Pati Ayam
- ½ sudu kecil Garam
- 1 sudu kecil Gula
- 2 sudu besar Minyak Masak
- Sedikit Air
- Bahan Hiasan
- Daun Sup
- Cili Merah
- Parmesan/Mozarella Cheese
CARA MEMASAK
Kuih Cara Berlauk Bercheese
- Campur kesemua bahan-bahan adunan hingga sebati, tapis dan masukkan ke dalam jug kecil.
- Panaskan minyak, tumiskan bawang hingga layu.
- Masukkan serbuk kari dan sedikit air.
- Masukkan Isi ayam.
- Biarkan ayam masak untuk seketika.
- Masukkan pati ayam, garam dan juga gula.
- Biarkan ayam masak sepenuhnya dan kuah menjadi sedikit pekat.
- Sediakan bekas untuk kuih cara (acuan tart digunakkan)
- Letakkan sedikit minyak dan tuangkan adunan yang disediakan tadi.
- Letakkan inti ayam daun sup, dan cili.
- Letakkan cheese diatasnya.
- Panaskan oven suhu 180 darjah celsius.
- Bakar selama 20 minit atau sehingga masak.