Cendol Mousse Santan
MASA MEMASAK:
30 minit
SAIZ HIDANGAN:
4 orang
BAHAN-BAHAN:
- Mousse Santan
- 1 kotak (200ml) Krim Kelapa Kara
- ½ sudu teh garam
- 1 - 1½ sudu besar gula
- 1 keping daun pandan, 4 potongan
- 1 sudu besar gelatin, rendam dalam 2 sudu air
- 1 kotak (200ml) whipping cream
- Sirap Gula Melaka
- 50g gula melaka
- ½ cawan air
- Lain
- Cendol
- Kacang merah
- Krim jagung
CARA MEMASAK
Cendol Mousse Santan
- Masak Krim Kelapa KARA, daun pandan, garam & gula sehingga mula mendidih. Tutup api, keluarkan daun pandan dan gaul bersama gelatin sehingga sebati. Biar rehat sehingga sejuk (suhu turun kepada suhu bilik).
- Putar whipping cream sehingga kenyal, kemudian campurkan kedua bahan-bahan dan gaul sehingga sebati. Masukkan adunan ke dalam mangkuk ataupun acuan masing-masing. Biar rehat didalam peti sejuk sehingga sejuk.
- Masak gula melaka sama air sehingga cair dan pekat.
- Kemudian, hidangkan mousse santan dengan cendol, kacang merah, krim jagung dan sirap gula melaka.