Puding Bandung Laici
MASA MEMASAK:
30 minit
SAIZ HIDANGAN:
5 orang
BAHAN-BAHAN:
- Lapisan Jernih
- 300ml air
- 5g serbuk agar-agar
- 70g gula pasir
- ½ tin air laici
- Lapisan Bandung
- 650ml air
- 200ml Krim Kelapa Kara
- 100ml susu cair
- ½ sudu teh garam
- 220g gula pasir
- 10g serbuk agar agar
- 2 sudu teh sirap
- 2 biji telur
- ½ tin air laici
CARA MEMASAK
Puding Bandung Laici
- Masukkan kesemua bahan lapisan jernih dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
- Tutup api dan tuangkan dalam acuan, biarkan sedikit keras.
- Masukkan kesemua bahan lapisan bandung kecuali susu cair, Krim Kelapa KARA, dan telur ke dalam periuk, masak sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan susu cair, diikuti campuran santan dan telur. Biarkan api sederhana, sesekali kacau dan biarkan sehingga campuran nampak berlumut.
- Cucuk-cucuk sedikit lapisan agar-agar yang jernih, barulah tuang lapisan bandung di atasnya.
- Biarkan suam, kemudian masukkan dalam peti sejuk selama 2-3 jam dan bolehlah dimakan.