Ketupat Opor Lebaran
MASA MEMASAK:
30 minit
SAIZ HIDANGAN:
5 orang
BAHAN-BAHAN:
- 10 biji ketupat mini segera yang telah direbus
- ½ kg ayam
- 2 helai daun salam
- 2 helai daun limau purut
- 1cm lengkuas, diketuk
- 1cm halia, diketuk
- 1 batang serai, diketuk
- 1½ sudu teh garam
- ¼ sudu teh lada hitam
- 1 sudu gula
- 200ml Krim Kelapa KARA
- 400ml air
- 2 sudu minyak, untuk menumis
- Bahan Kisar
- 6 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 biji buah keras yang telah disangai
- 1 cm kunyit hidup
- 1 sudu teh biji ketumbar
- 1 sudu teh jintan manis
- Bahan Pelengkap
- Telur ayam rebus
- Sambal udang kering/ikan bilis
CARA MEMASAK
Ketupat Opor Lebaran
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga masak dan harum. Masukkan daun salam, daun limau purut, lengkuas, halia, dan serai. Tumis dan kacau seketika.
- Masukkan ayam dan kacau sehingga ayam berubah warna.
- Kemudian masukkan Krim Kelapa KARA dan juga air. Masak dan kacau sehingga mendidih.
- Sesuaikan rasa dengan menambahkan garam, gula, dan lada hitam. Masak sehingga ayam meresap dengan kuah dan kuah menjadi sedikit pekat.
- Hidangkan bersama ketupat mini segara dan dilengkapkan dengan telur rebus juga sambal ikan udang kering/ikan bilis.