Pudding Roti Coklat Strawberri KARA Kasih Ibu
MASA MEMASAK:
20 minit
SAIZ HIDANGAN:
15 orang
BAHAN-BAHAN:
- 4 keping roti putih
- 2 biji telur
- ½ cawan susu pekat
- 170ml Krim Kelapa KARA
- 10g serbuk agar-agar
- ½ cawan gula
- 2 sudu besar butter/marjerin, cairkan
- 3½ cawan air
- 2 sudu besar serbuk koko
- 1 sudu besar pewarna merah
- 10 biji buah strawberi, potong 4
- 20 biji buah strawberi, potong 2 bentuk seperti hati, untuk hiasan
- Daun Oregano dan bunga ungu ulan raja untuk hiasan
CARA MEMASAK
Pudding Roti Coklat Strawberri KARA Kasih Ibu
- Carik-carikkan roti. Kisar roti bersama ½ cawan air, telur, susu pekat & Krim Kelapa KARA dan ketepikan.
- Masak butter/marjerin hingga cair. Ketepikan.
- Masak serbuk agar-agar bersama 3 cawan air dan gula di dalam periuk hingga mendidih.
- Masukkan bahan yang dikisar ke dalam periuk agar-agar. Kacau hingga sebati.
- Masukkan butter/marjerin yang telah dicairkan tadi. Kacau hingga sebati.
- Masak dengan api perlahan sehingga agar-agar mendidih. Tutup api.
- Bahagikan agar-agar kepada dua bahagian. Satu bahagian letak pewarna merah dan buah strawberi dan satu bahagian lagi masukkan serbuk koko.
- Tuang bahagian coklat ke dalam loyang. Biarkan sejuk & keras sedikit.
- Tuang bahagian merah dan masukkan buah strawberi ke dalamnya lalu dituang perlahan atas bahagian coklat tadi. (Perlu dibuat dengan cepat kerana puding ini cepat membeku).
- Sejukkan dalam suhu bilik.
- Apabila telah sejuk, baru disimpan di dalam peti sejuk. Enak dimakan ketika sejuk.