Facebook
Email
Whatsapp
Print
Rendang Ayam Rendang Ayam

Biasanya dimasak dengan daging atau ayam. Sesuai dihidangkan dengan lemang, nasi, pulut kuning, ketupat palas, ketupat nasi, roti atau di makan begitu sahaja.

Rendang Ayam
Masa Penyediaan
Masa Penyediaan
30 minit
Masa Memasak
Masa Memasak
45 minit
Jumlah Hidangan
Jumlah Hidangan
10 orang
Bahan-bahan kisar:
  • 1-7 ulas bawang putih
  • 1 ½ biji bawang besar
  • Sebesar ibu jari halia
  • ½ sudu besar sebuk kunyit
  • 3 batang serai
  • 15 – 18 tangkai cili kering
  • Sedikit air
Bahan-bahan lain:
  • 1kg Ayam
  • 250ml krim kelapa Kara
  • ½ cawan air
  • 1 sudu besar gula melaka
  • ½ sudu besar gula putih
  • 1 ½ sudu garam
  • 2 keping asam keping
  • 200g kerisik
  • 3 helai daun kunyit
1
Kisarkan bahan-bahan kisar
2
Kemudian masukkan semuanya ke dalam kuali
3
Masukkan ayam yang telah dicuci.
4
Campurkan serai yang ditumbuk sedikit dan gaul rata.
5
6
Masukkan gula melaka, gula putih dan garam.
Gaul dan biarkan mendidih
7
Masukkan kerisik untuk pekatkan kuah
8
Akhir sekali, masukkan daun kunyit. Pastikan rendang dimasak dengan api kecil dan sehingga kuat pekat.
9
Siap, selamat menjamu selera!